Derivati i dalje preskupi

Bez autora
Sep 14 2011

Dok je cena barela sirove nafte na vodećim svetskim berzama, za oko 20 odsto niža nego početkom avgusta, vozači u Srbiji i dalje, plaćaju gorivo najsuplje u regionu. Izuzetak su jedino Grci, koji su rekorderi u visini cena na benzinskim pumpama. Analiza Udruženja naftnih kompanija Srbije pokazuje da litar evropremijuma BMB od 95 oktana, u Grčkoj prosečno košta 1,695 evra, dok je u Srbiji 1,382. Na srpskim pumpama je benzin skuplji nego u Mađarskoj, Rumuniji, Sloveniji. Ista situacija je i kod evrodizela. I tu je Srbija samo na korak od Grčke na neslavnoj lestvici. Grci evrodizel plaćaju 1,44 evra u proseku, a srpski vozači 1,361 evro, dok je u Sloveniji 1,238 evra. Na cenu naftnih derivata utiču mnogobrojni faktori, a ne samo cena sirove nafte. Pri tome, znatnije je pojeftinila samo takozvana američka laka nafta, dok ova evropska tipa ”brent” od koje više zavisi naše tržište ”drži cenu”.

Derivati i dalje preskupiDok je cena barela sirove nafte na vodećim svetskim berzama, za oko 20 odsto niža nego početkom avgusta, vozači u Srbiji i dalje, plaćaju gorivo najsuplje u regionu.

Izuzetak su jedino Grci, koji su rekorderi u visini cena na benzinskim pumpama.

Analiza Udruženja naftnih kompanija Srbije pokazuje da litar evropremijuma BMB od 95 oktana, u Grčkoj prosečno košta 1,695 evra, dok je u Srbiji 1,382. Na srpskim pumpama je benzin skuplji nego u Mađarskoj, Rumuniji, Sloveniji.

Ista situacija je i kod evrodizela. I tu je Srbija samo na korak od Grčke na neslavnoj lestvici. Grci evrodizel plaćaju 1,44 evra u proseku, a srpski vozači 1,361 evro, dok je u Sloveniji 1,238 evra.

- Na cenu naftnih derivata utiču mnogobrojni faktori, a ne samo cena sirove nafte - kaže generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović.

- Pri tome, znatnije je pojeftinila samo takozvana američka laka nafta, dok ova evropska tipa ”brent” od koje više zavisi naše tržište ”drži cenu”. Generalno, mi smo u zoni visokih cena. Mićović kaže i da su cene derivata u Srbiji u poslednjih šest meseci u proseku porasle za oko 1,6 odsto, a da analiza tržišta regiona pokazuje da je u skoro svim zemljama, poslednjih nedelja zabeleženo značajnije povećanje cena. U Makedoniji je na primer, evrodizel poskupeo za dva, a benzin za tri denara po litru.

(Ne)Kvalitetno

Snabdevači srpskog tržišta tvrde da je naše gorivo ”odličnog, evropskog kvaliteta”, ali rezultati analize Međunarodnog centra za kvalitet goriva svrstali su Srbiju na začelje liste među 100 rangiranih zemalja.

Srbija se našla na 93. poziciji, a društvo nam prave Panama, Urugvaj, Kirgistan i Tadžikistan. Visoka cena za loš kvalitet.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik